Consultatiefunctie Sociaal Domein
De consultatiefunctie van GGZ Rivierduinen versterkt de samenwerking tussen partijen in het sociaal domein en de GGZ, waardoor advies over complexe zorgvragen toegankelijker wordt. Het vroegtijdig vragen van advies kan verergering van problemen en onnodige instroom in de GGZ voorkomen. Zo kunnen professionals in het sociaal domein beter de juiste zorg en begeleiding bieden aan inwoners. In de Leidraad consultatiefunctie ggz sociaal domein lees je aanvullende informatie over de richtlijnen van deze landelijke afspraak.
Bij GGZ Rivierduinen kan je advies krijgen met kennisdeling van gegevens van de inwoner. Advies is ook mogelijk als de inwoner geen toestemming geeft om gegevens te delen. We maken geen dossier aan en registreren alleen dat er een vraag is ingediend, zonder details en zonder persoonlijke gegevens. We slaan geen gegevens op en we hebben enkel contact met u. Er is geen contact met de inwoner voor wie u consultatie vraagt.
Wat valt er wel onder de consultatiefunctie sociaal domein?
- Je bent werkzaam in het sociaal domein.
- De consultatie is te herleiden naar een individu.
- De inwoner is 18 jaar of ouder.
- Het gaat om diagnostische vragen, advies over verdere aanpak van begeleiding, advies ten aanzien van terugvalpreventie of hoe om te gaan met een inwoner in een bepaalde situatie.
- Advies aan wijkteams over passende zorg voor een inwoner waarmee ze contact hebben.
- De inwoner is niet (meer) in behandeling binnen de curatieve ggz.
Wat valt er niet onder de consultatiefunctie sociaal domein?
- Crisiszorg of spoedzorg- of vragen. Hiervoor kunnen verwijzers contact opnemen met het Spoedpunt van Rivierduinen.
- Algemene kennisoverdracht aan of kennisbevordering van de professional in het sociaal domein.
- Inwoners jonger dan 18 jaar.
- Advies voor en overleg over inwoners die al in zorg zijn binnen de curatieve ggz.
- Overleg tussen collega’s onderling over cliënten die al in zorg zijn.
- Bemoeizorg valt niet onder de consultatiefunctie. Van bemoeizorg is sprake als een inwoner met een psychische stoornis geen enkele zorg wenst en hier niet om vraagt. Dit verloopt via de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) vanuit de WMO.
- Bestaande andere samenwerkingsafspraken.