Direct naar content

Cliënten geven mij zoveel liefde terug          

  • Verhalen

Herstelgericht werken in de psychiatrie was voor mij echt een ‘eye opener’. Ik dacht: mensen worden beter, herstellen en gaan weer naar huis. Maar verbetering betekent lang niet altijd dat je naar huis gaat. Verbetering kan ook zijn dat je lekker in je vel zit. Dat je je gelukkig voelt. Het zit ‘m soms in kleine dingen. Zo hebben we elke zaterdag een ‘happy hour’ met lekkere chips en cola. Veel cliënten kijken hier naar uit. Ik zie ze zichtbaar genieten.  

Als psychiatrisch verpleegkundige bij Klinisch herstel in Leidschendam werk ik direct met cliënten. Ik verzorg ze, verstrek medicijnen en help hen structuur aan te brengen in hun leven. Dat ze zelf zien dat het tijd is voor schone kleren of om hun kamer op te ruimen. Alles in een veilige omgeving met een gezellige sfeer. Als in de huiskamer de tv uit gaat, zetten we ’s avonds vaak de muziek aan. Ik houd van dansen en neem cliënten dan bij de hand om samen een ‘move’ te maken.

Zorgen voor anderen: m’n werk is m’n hobby. Het is zo dankbaar om te doen. Als ik er een tijdje niet ben, zeggen de mensen: “Was je op vakantie?” Die oprechte belangstelling en dat ze me gemist hebben. Ik krijg zo veel liefde terug! Het voelt bijna als familie, want sommige cliënten ken ik al zo lang. Je hebt een hechte band met elkaar.

Ieder mens heeft z’n kwetsbaarheden. Door een recente heftige gebeurtenis – een oorlog in mijn geboorteland die mij persoonlijk raakt – heb ik zelf ervaren hoe het is om angsten te hebben. Ik begrijp nu nóg beter hoe mijn cliënten zich voelen als ze vragen of ik even meeloop als ze naar bed gaan. Ter geruststelling. Om het licht aan te doen en te kijken of er niemand in hun kamer is.   

Toen er in mijn familie meerdere vrouwen aan borstkanker overleden dacht ik: hier moet ik iets mee. Naast verpleegkundige bij GGZ Rivierduinen werk ik daarom ook in een praktijk als oncologisch fysiotherapeut. Ik vind dit een hele mooie combinatie: ik kan zo iets betekenen voor mensen die lichamelijk óf mentaal heel ziek zijn.

Na mijn studie ben ik als uitzendkracht bij Rivierduinen begonnen. Daarna kwam ik in de flexpool en heb ik op bijna alle locaties van Rivierduinen wel gewerkt. Bij korte opname afdelingen als High Care tot langdurig verblijf. Sinds 2012 ben ik in vaste dienst in Leidschendam. Binnen een heel leuk team. Sommige collega’s vertrekken naar een andere organisatie om zich verder te ontwikkelen, maar ik  heb dat niet nodig. Ik ontwikkel me nog elke dag. Je kunt als mens ook groeien zonder weg te gaan.

Khansa Kheir, psychiatrisch verpleegkundige
Kliniek klinisch herstel in Leidschendam

Khansa Kheir

Gerelateerde artikelen