Direct naar content

Checklist 5 zelfhulpthema’s

Hieronder vind je 5 thema’s met vragen. Als hulpmiddel om na te denken over wat jij misschien al kan doen tijdens het wachten. Tijdens je behandeling kunnen deze onderwerpen ook aan bod komen. Ook al los je hiermee je psychiatrische problemen niet op, het kan wel helpen om je iets beter te voelen.

Tip: Begin met 1 thema dat je herkent. Bedenk een concrete stap die je als eerste zou kunnen zetten. Vanuit daar kun je dan weer verder zien.

1. Beter slapen

Goed slapen is een voorwaarde voor een goede mentale gezondheid, voldoende energie en een betere concentratie. Hoe gaat het bij jou met slapen? Vind je dat het beter kan? Wat zou je daarbij kunnen helpen? Kijk voor concrete tips bijvoorbeeld op de website van de Hersenstichting of de website van het Trimbos-instituut.

Zie ook

2. Betrek je naasten bij het wachten

Heb je iemand in je naaste omgeving met wie je af en toe kan praten de komende tijd? Wat heb je tijdens het wachten van je familie of naasten nodig en wat vind je juist niet fijn? Wat hebben zij nodig om er voor jou te kunnen zijn? Kun je dit bespreken?

3. Een goede dagstructuur

Een dagstructuur geeft rust, houvast en zorgt op den duur voor meer energie. Ervaar jij voldoende rust door je dagelijkse structuur? Of zijn er punten die je misschien liever anders ziet? Wat heb je dan nodig om dit te verbeteren?

Zie ook

4. Energie en ontspanning

Als je je niet goed voelt is ontspanning extra belangrijk. Weet jij eigenlijk wat jou ontspant? En wat je energie geeft? Wat kun je proberen op momenten dat je het extra lastig hebt? En wat zou je misschien dagelijks willen doen? Misschien is er iets nieuws wat je kunt proberen. Bijvoorbeeld meditatie, een kamer anders indelen of elke dag even naar buiten. Voor meer informatie en tips zie onderstaande inspiratielijst en de website van mentaalvitaal.nl van het Trimbos-instituut.

5. Helpende instanties en lotgenoten

Mensen ontmoeten die jouw problemen herkennen kan steun geven. Zou een lotgenotengroep iets voor je kunnen zijn? Zijn er instanties die je tijdelijk kunnen helpen? Wie ga je bellen als het extra lastig wordt? Zie ook ons overzicht met helpende instanties en lotgenotengroepen.

E-health

In samenwerking met Therapieland bieden we diverse e-health-modules aan waarmee je je mentale gezondheid kunt verbeteren of verslechtering kunt voorkomen. We hebben twee opties:

  • Online zelfhulpprogramma’s: voor iedereen toegankelijk. Bijvoorbeeld voor jongeren en volwassenen om de eigen mentale gezondheid te verbeteren. Of bijvoorbeeld voor ouders met speciale opvoedingsvraagstukken en voor naasten van mensen met psychische problematiek. De programma’s zijn gratis, op elk moment te volgen. Aanmelden is vrijblijvend en anoniem.
  • Begeleide online programma’s: alleen toegankelijk voor inwoners van bepaalde gemeenten in de provincie Zuid-Holland. Soms helpt het als er iemand met je meekijkt, zodat je het niet helemaal alleen hoeft te doen. Daarvoor hebben we online begeleide programma’s. Een preventiemedewerker kijkt dan met je mee bij de oefeningen en kan je ook berichten sturen.