valerie

Beter binnen bereik

Print

Het was van buitenaf onzichtbaar

Aan het eind van de 3de klas dacht ik dat het misschien beter zou zijn als ik iets gezonder zou gaan eten, wat meer zou sporten en iets zou afvallen. Al snel werden steeds meer producten door mij gecategoriseerd als ‘verboden voedsel’. Daarnaast werd ik heel dwangmatig. Ik moest mij van mijzelf aan allerlei dieetregels houden. Stipt op bepaalde tijdstippen eten, wegen hoeveel ik at, tellen, altijd een bepaald aantal en zelfs bepaald bestek. Ik viel wel wat kilo’s af maar ik werd niet graatmager.

Het dwangmatige en al het verboden voedsel maakte dat ik steeds meer mijn omgeving ging afstoten. Na ruim 3 jaar sociaal geïsoleerd en 24 uur per dag met eten en niet eten bezig te zijn geweest was ik er klaar mee en begon ik ook wel echt in te zien dat ik een probleem had. Er vanaf komen was alleen niet zo gemakkelijk. Ik dacht zelf namelijk dat ik niet echt een serieuze eetstoornis kon hebben want ik had geen ondergewicht. Het was van buitenaf onzichtbaar. Ik was wel dun maar niet te dun, daarbij zag ik mijzelf in de spiegel echt niet als slank of dun.  

Uiteindelijk ben ik naar de huisarts gegaan en was ik open over de patronen, gedachten en dwangmatigheden die ik had rondom eten. Toen ben ik doorverwezen voor behandeling.

Het was hard werken in de behandeling en lastig om al mijn angsten stap voor stap onder ogen te zien. Maar het lukte wel, met veel steun uit mijn omgeving en een fijne hulpverlener. Daar kwam ik er ook achter dat de groep niet alleen bestond uit graatmagere meisjes maar dat er veel meer meiden waren zoals ik, waarbij je het niet zag vanaf de buitenkant.

Als ik nu terugkijk op mijn herstel ben ik zo blij om te kunnen zeggen dat ik niet alleen weer normaal kan eten maar ook dat ik er weer van geniet. Daarnaast zijn tegen mijn verwachting in ook de gedachten rondom eten, gewicht en uiterlijk tijdens het herstelproces langzaam steeds minder geworden tot het moment waarop ze verdwenen zijn.

De problemen, achtergronden en verhalen van onze cliënten zijn heel divers. De verhalen op deze site zijn echte verhalen. Om privacyredenen maken we gebruik van gefingeerde namen en foto's.