Beeldbellen

Veiligheid Zoom

Om te kunnen beeldbellen met Zoom moet informatie via internet verzonden worden. Dat kan veiligheidsrisico's veroorzaken. Op deze pagina vertellen we wat we hebben gedaan om die risico's zo veel mogelijk te beperken.

 • GGZ Rivierduinen maakt gebruik van een betaald bedrijfsaccount bij Zoom, hierdoor is het mogelijk om belangrijke instellingen centraal in te stellen. Deze instellingen kunnen niet door een behandelaar zelf worden aangepast.
 • Er kunnen geen gegevens worden opgeslagen op de Clouddiensten van Zoom.
 • Het opnemen van gesprekken is niet mogelijk, tenzij de behandelaar dit specifiek instelt. In dat geval worden de gesprekken opgeslagen op onze eigen server. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je het gesprek nog eens terug wil kijken. Het maken van opnames van gesprekken zonder toestemming is voor zowel de cliënt als de behandelaar niet toegestaan. Zodra een opname wordt gestart, krijgen alle deelnemers hier vooraf een melding van in beeld met de optie het gesprek te verlaten voordat de opname start. De host moet uiteindelijk het starten van het opnemen bevestigen.
 • Gesprekken via Zoom worden zo veel mogelijk versleuteld. Deze versleuteling zorgt ervoor dat anderen jullie gesprek niet kunnen onderscheppen.
 • Uitnodigingen voor het deelnemen aan een Zoom-gesprek worden persoonlijk verstuurd via de mail. Je ontvangt dan een link, een meeting ID en een wachtwoord. Door het wachtwoord kan niemand anders aan het gesprek deelnemen. Het wachtwoord is ook opgenomen in de link, als je hier op klikt wordt automatisch het wachtwoord ingevoerd.
 • Elk gesprek heeft een gerandomiseerd nummer. Deze is elke keer anders en dat zorgt voor extra veiligheid. Door de toevoeging van het wachtwoord kan niet iemand het nummer 'gokken' en ongewenst deelnemen aan het gesprek. Dit wordt ook wel 'Zoombombing' genoemd. Dit is alleen mogelijk bij gesprekken zonder ingesteld wachtwoord. GGZ Rivierduinen heeft ingesteld dat een wachtwoord verplicht is.
 • We maken daarnaast ook gebruik van een virtuele wachtkamer. Hierdoor bepaalt de behandelaar wie deelneemt aan het gesprek en komt een nieuwe deelnemer dus niet direct 'erbij'. Mocht om wat voor reden dan ook de uitnodigingslink dus ook bij een andere persoon terecht zijn gekomen, dan kan deze persoon alsnog niet zomaar deelnemen aan het gesprek.
 • Je hoeft zelf geen account aan te maken. Zoom weet daarom je e-mailadres dus niet. Je kunt gebruik maken van de uitnodigingslink en vervolgens een plug-in installeren. Dit behoeft geen account. Als je niet wilt dat er lokaal iets geïnstalleerd wordt, dan kun je ook klikken op de link 'join from browser' in het scherm waar de download wordt aangeboden. Heb je al een account omdat je Zoom ook privé gebruikt? Dan kun je alsnog anoniem deelnemen aan het gesprek door uit te loggen en via de browser verbinding te maken. Kies je ervoor om uw bestaande account te gebruiken, dan adviseren wij in elk geval geen gebruik te maken van de inlogopties Facebook/Google.
 • Let op dat je, wanneer je Zoom via de browser gebruikt, de cookie-instellingen instelt op ten hoogste Functioneel zodra hier om gevraagd wordt. Standaard staan deze op Marketing. Zoom heeft onlangs in hun privacy statement verduidelijkt wat zij met welke gegevens doen.
 • Zoom slaat wel meta-data op van het gesprek (zoals duur, welk device, welk land, etc.). Deze zijn echter niet tot een persoon herleidbaar en deze gegevens worden ook niet gedeeld met andere partijen.
 • GGZ Rivierduinen maakt geen gebruik van de functionaliteit 'Attention Tracker', waarmee een organisator kan zien of de deelnemers het gesprek wel actief volgen of dat ze op de pc andere dingen aan het doen zijn ondertussen. Uw deelname is uw eigen verantwoordelijkheid en om die reden heeft GGZ Rivierduinen deze functie voor alle behandelaren uitgeschakeld.

Print