Let op, maatregelen voor cliƫnten en bezoekers aangepast in verband met het coronavirus
Cursus Pivotal Response Treatment

Cursus Pivotal Response Treatment

Een gedragstherapeutische behandeling gericht op motivatie en communicatie bij kinderen met autisme.

De PRT cursus van Rivierduinen wordt sinds oktober 2017 georganiseerd door de RINO groep (Utrecht), zodat deze inhoudelijk zeer gewaardeerde cursus op professionele wijze georganiseerd kan (blijven) worden. De opzet, inhoud en docenten van de cursus zijn grotendeels gelijk gebleven.

informatie over de PRT cursussen kunt u vinden op de website van de RINOgroep, zoekterm PRT: https://www.rinogroep.nl/.
Informatie en aanmelden kan ook via infodesk@rinogroep.nl.

Deze vierdaagse cursus is bedoeld voor hulpverleners die op zoek zijn naar een behandelvorm die er op gericht is om de motivatie en communicatie van kinderen met autisme van alle (ontwikkelings-)leeftijden te verbeteren.

De cursus bestaat, naast theoretische scholing over de Pivotal Response Treatment, ook uit praktijkoefeningen, waarvoor u video-opnames moet maken. Na deze cursus bent u in staat kinderen met autisme te motiveren voor contact. U leert hoe u hun gerichtheid op anderen kunt vergroten en hoe u hun sociale en communicatieve vaardigheden kunt verbeteren. Na de cursus bent u in staat de technieken toe te passen bij verschillende kinderen in verschillende situaties. De technieken zijn te gebruiken binnen alle mogelijke settings: bijvoorbeeld groepswerk (zoals klinieken, MKD, KDC), scholen, logeerhuizen, sociale vaardigheidstrainingen, speltherapie, logopedie, psychomotore therapie. Door middel van videofeedback krijgt u persoonlijke adviezen hoe u de interactie met uw cliënten kunt stimuleren.

 • Docenten: Sabien van Lommel, Hetty Joustra, Dorrit Ontrop of Babs Knops (allen (oud-)medewerkers van GGZ Rivierduinen)
 • De locatie voor de cursus is centraal gelegen:

  RINO Utrecht
  Oudenoord 6
  3513 ER Utrecht
  Telefoonnummer 030 230 84 00

Inhoud van de cursus

Deelnemers worden geïnformeerd over de theorie en praktijk van de Pivotal Response Treatment (PRT) (Informatie: Level I). Tevens leren deelnemers de basistechnieken van de PRT toe te passen bij één cliënt (Basistechnieken: Level II), en vervolgens om de technieken toe te passen bij andere cliënten (Generalisatie: Level III).

De volgende aspecten worden tijdens de cursus uitgewerkt:

 • gedragstherapeutische principes;
 • de centrale vaardigheden waar de behandeling zich op richt; de PRT-technieken;
 • het toepassen van de PRT-technieken bij kinderen van een verschillend ontwikkelingsniveau;
 • het toepassen van de PRT-technieken in verschillende situaties/ behandelsettings.

De cursus bestaat uit presentaties, videovoorbeelden, werkbladen en rollenspel. Daarnaast maken we gebruik van videofeedback van opnames van oefensessies die de cursisten tijdens de cursus inbrengen. Deze video-opnames worden ook gebruikt ter beoordeling van de PRT-technieken van de cursisten, ten behoeve van de certificering.
Let op: dit is een intensieve cursus die veel tijdsinspanning vraagt. Dit betreft zowel het lezen van literatuur als het wekelijks oefenen van de PRT technieken tijdens individuele sessies met verschillende cliënten met een autismespectrumstoornis. U dient opnames te maken van de oefensessies en deze mee te nemen naar de lesdagen voor persoonlijke feedback. Kijk voor meer informatie op de website van de RINOgroep.

Toelatingseisen

Deelnemers dienen te beschikken over kennis van autisme. Gedragstherapeutisch medewerkers/ trainers/ logopedisten e.d. (Hbo-niveau) kunnen de cursus enkel volgen samen met hun behandelverantwoordelijke (gedragstherapeut of GZ-psycholoog met aantoonbare kennis van gedragstherapie). De behandelverantwoordelijke kan binnen de eigen instelling de kwaliteit van de PRT waarborgen.

Meer informatie

Voor overige informatie over PRT kunt u mailen naar prt@rivierduinen.nl.

Print