GGZ Rivierduinen doet mee aan Roadtrip Suïcidepreventie
30 juli 2021

GGZ Rivierduinen doet mee aan Roadtrip Suïcidepreventie

De week van 6 tot en met 10 september staat in het teken van suïcidepreventie. Er worden diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor dit thema. Op 6 september is een ‘Walk into the light’ wandeling en op 10 september vindt het suïcidepreventie congres plaats.

 

Suïcidepreventie doen we samen 

Het thema van de week is: ‘Suïcidepreventie doen we samen’. 113 preventie organiseert een roadtrip waarin zo’n 15 projecten en organisaties door heel Nederland worden bezocht. Overal worden initiatieven en professionals die ‘hands-on’ werken aan suïcidepreventie in de spotlights gezet. Op maandag 6 september vindt de aftrap plaats bij GGZ Rivierduinen met de wandeling ‘Walk into the light’ door de duinen van Katwijk. Hiervoor kan iedereen zich nu aanmelden. Op diezelfde dag staat de bus van 10 tot 12 uur bij RijnVeste in Leiden, waar een bijzondere manifestatie zal plaatsvinden.

Vanaf 20 augustus kun je op 113.nl/roadtrip informatie vinden over alle mooie initiatieven die de Roadtrip gaat bezoeken.

Wereld suïcide preventiedag
Op vrijdag 10 september is het Wereld suïcide preventiedag. Op die dag is er een groot congres voor professionals rond dit thema in Nederland. Ook GGZ Rivierduinen is hierbij betrokken.  Dit jaar heeft het (online) congres de titel: ‘Wanhoop en hoop; hand in hand’. Het online congres gaat over samenwerking tussen cliënten, professionals, naasten en ervaringsdeskundigen. Er is een uitgebreid programma opgesteld met uiteenlopende keynotes. De Landelijke Agenda Suïcidepreventie is één van de pijlers van het landelijk preventiebeleid op het gebied van suïcide. De dagvoorzitters zijn Derek de Beurs en Maarten Dallinga. Live aanwezig tijdens het congres is Merlijn Kamerling! Je leest meer informatie op de website over het congres. 

We blijven ons inzetten
Gemiddeld overlijden in Nederland vijf mensen per dag aan suïcide. Suïcide is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren van 10 tot 25 jaar. Daarnaast doen 135 mensen per dag een suïcidepoging. Zo’n 40 van hen wordt hiervoor behandeld op de spoedeisende hulp.
Het is van groot belang dat we ons volop blijven inzetten om het aantal suïcides en suïcidepogingen terug te dringen. Vooral door kennis over effectieve suïcidepreventie te vertalen in concrete plannen en acties.

 

 

Print