Let op, maatregelen voor cliƫnten en bezoekers aangepast in verband met het coronavirus
Oudertraining

Oudertraining

Voor ouders van kinderen van 4-12 jaar

Het opvoeden van een kind met een autisme is niet makkelijk. De opvoeding roept bij ouders vaak veel vragen op. Ze moeten hun aanpak veranderen en nieuwe vaardigheden aanleren die nodig zijn voor de opvoeding. De oudertraining helpt u bij het maken van de vertaalslag naar het dagelijks leven. U weet al het een en ander over autisme maar wilt meer weten over de praktische gevolgen. Tijdens de behandeling doet u samen met andere ouders nieuwe kennis op en wisselt u ervaringen uit. Thuis gaat u aan de slag met de opgedane kennis.

In de oudertraining krijgt u concrete tips voor de opvoeding van uw kind en leert u nieuwe vaardigheden die hiervoor nodig zijn. De behandeling is zo praktisch mogelijk. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Het afstemmen van de opvoeding op de specifieke behoeften van uw kind. Hoe richt u het dagelijks leven in? Hoe biedt u structuur? Op welke manier communiceert u met uw kind? Hoe gaat u om met regels en afspraken?
  • Het stimuleren van de ontwikkeling van uw kind. Bijvoorbeeld: Hoe kunt u uw kind iets nieuws leren?
  • Reageren op probleemgedrag. Bijvoorbeeld: Hoe kunt u in een bepaalde situatie het beste reageren?
  • Houding en vaardigheden van de opvoeder. Bijvoorbeeld: Hoe kan ik het beste instructies geven? Welke manier van complimenten geven werkt het best? Hoe kijk ik naar mijn kind?

De behandeling bestaat uit circa tien avonden bij GGZ Rivierduinen Autisme, die één keer in de veertien dagen plaatsvinden. De groep deelnemers bestaat uit ongeveer zeven ouderparen en wordt zoveel mogelijk samengesteld uit ouders van kinderen met dezelfde leeftijd en een vergelijkbaar ontwikkelingsniveau. De avonden duren ongeveer anderhalf uur.

Print