Let op, maatregelen voor cliƫnten en bezoekers aangepast in verband met het coronavirus
Pivotal Response Treatment (PRT) in het kort

Pivotal Response Treatment (PRT) in het kort

GGZ Rivierduinen Autisme gebruikt in veel behandelingen voor kinderen en jongeren de Pivotal Response Treatment.

(bron: Pivotal Response Treatment, focus op motivatie en communicatie. Uitgeverij Pica, 2012)
'Kinderen nemen van jongs af aan heel veel initiatief in contact. Hierdoor leren ze interacties vorm te geven, taal te gebruiken, oogcontact te maken, beurt te nemen, imiteren, gespreksvaardigheden, emoties herkennen, sociale regels, enzovoort. Kinderen met een autisme spectrumstoornis nemen veel minder vaak initiatief in contact, hun motivatie zich tot anderen te richten is beperkt. Hierdoor missen ze veel natuurlijke leermomenten die andere kinderen wel krijgen. Deze beperkte motivatie tot interactie bij mensen met autisme is van grote invloed op hun verdere ontwikkeling. Het is een kernprobleem. Pivotal Response Treatment richt zich op dit kernprobleem. Pivotal betekent ‘kern’, of ‘dat waar alles om draait’.  Wanneer je de kern aanpakt, ontwikkelen andere deelvaardigheden zich als vanzelf. Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat stimuleren van het kerngebied ‘motivatie tot interactie’ vooruitgang op alle ontwikkelingsgebieden laat zien.'

Bij alle ontwikkelingsleeftijden is dit kerndoel relevant, zowel bij het aanleren van eerste woordjes als bij het verbeteren van gespreksvaardigheden bij pubers of volwassenen. Steeds worden, vanuit de interesse van het kind, leermomenten opgezet voor het kind/de jongere om initiatief in contact te nemen. Indien nodig helpt de hulpverlener om dit initiatief passend vorm te geven. Zo ervaart het kind/de jongere het nut en het plezier van interactie, en verbeteren de communicatieve en sociale vaardigheden. Daarnaast wordt door middel van PRT het zelf-management (het zelf nadenken en probleem oplossen) gestimuleerd.

PRT hulpverleners in Nederland

Wilt u weten waar in uw regio PRT wordt toegepast? Dan kunt u een mail sturen naar prt@rivierduinen.nl en zullen wij u verder informeren.

Meer informatie

Voor meer informatie over deze behandeling bij Rivierduinen kunt u contact opnemen met Rivierduinen K & J, zorglijn autisme op een locatie bij u in de buurt. Dit kan via uw eigen contactpersoon, of via de Helpdesk.

Opleiding

Sinds 2010 leiden (oud-)medewerkers van GGZ Rivierduinen K & J Autisme, namens het Koegel Autisme Center, in Nederland hulpverleners op tot gecertificeerd PRT hulpverlener (level 3). Bent u hulpverlener en heeft u minimaal HBO niveau? Dan is het mogelijk een cursus te volgen waarbij u opgeleid wordt in de PRT. De cursus wordt georganiseerd door de RINOgroep in Utrecht: www.rinogroep.nl/opleiding/5742/pivotal-response-treatment-prt.html