Direct naar content

1K Z1E J3 op dit bankje

  • Verhalen

Wat zeg je tegen iemand die aan zelfdoding denkt? Een gesprek beginnen kan best lastig zijn, maar toch is het belangrijk om het wél te doen. Met speciale 1K Z1E J3-bankjes wil GGZ Rivierduinen het taboe op praten over zelfdoding helpen doorbreken.

‘Een cliënt, collega of buurvrouw. Iedereen kan worstelen met gedachten over zelfdoding’, vertelt Remco de Winter, psychiater en geneesheer-directeur bij GGZ Rivierduinen. ‘Jaarlijks heeft 2,5 procent van alle Nederlanders suïcidale gedachtes. In al die gevallen geldt dat het belangrijk is om er met diegene over te praten, hoe moeilijk dat ook is. Mensen denken vaak dat een gesprek over zelfdoding iemand juist op ideeën kan brengen. Maar het tegenovergestelde is waar. Vraag dus hoe het met iemand gaat, luister oprecht en vraag door. Jouw luisterende oor kan meer betekenen dan je soms zelf denkt. Andersom zou je het ook fijn vinden als iemand vraagt hoe ’t met je gaat als je niet goed in je vel zit.’

Het begin van de oplossing

Om het taboe op praten over zelfdoding te doorbreken, besteedde Stichting 113 Zelfmoordpreventie hier aandacht aan in een van haar campagnes. Onder de titel ‘1K Z1E J3’ plaatsten ze op meer dan duizend bankjes in Nederland een plaquette met de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien.’ Verschillende organisaties in Nederland sloten zich aan. Ook GGZ Rivierduinen plaatste op diverse behandellocaties de plaquette op houten bankjes. Hier kunnen collega’s en cliënten in alle rust het gesprek met elkaar aangaan. Want als je de tijd neemt om de ander echt te zien, kan dat zomaar het begin van de oplossing zijn.

Meer weten? Bekijk het filmpje

In dit filmpje over suïcidepreventie praten Remco de Winter en Danielle Steentjes, ervaringswerker en GGZ-agoog, over het belang van een goed gesprek.

Bekijk op Youtube. Opent in een nieuw venster